Arten vi tränar

Inom Bujinkan tränar vi Budo Taijutsu, en samling japanska stridskonster från samurajernas och ninjornas tid. Våra grunder kommer från nio ”skolor”, som har mycket gemensamt med ursprungen till andra japanska arter som Jujutsu och Aikido. Inom Bujinkan har vi dock inte moderniserat arten eller gjort om den till en sport, utan alla träningsmomenten i japansk kampkonst finns kvar. Det gör att träningen inom Bujinkan är mycket allsidig och varierad. Det finns en unik rikedom på tekniker och kunskap. Samtidigt får du förbättrad styrka, smidighet och koordination under trevliga former.

Att kunna träna tillsammans och hjälpa varandra leder till öppenhet och trevlig kamratskap i träningslokalen!

Bujinkan är idag den enda japanska kampkonst som är komplett, inklusive träning med klassiska japanska vapen, som har spridning över hela landet.

Träningen sker nuförtiden under kontrollerade former med erfarna instruktörer som guider. Alla momenten tränas inledningsvis i ett lugnt och försiktigt tempo. Eftersom vi inte har några tävlingar kan intensiteten ökas gradvis, efter var och ens ambition och förutsättningar.

Det finns ett stort utbyte mellan Sveriges Bujinkan-klubbar. Men varje klubb har också sin egen relation till mästarna i Japan. Det gör att träningens upplägg och utförande skiljer sig något mellan klubbarna. Detta är en av artens styrkor. Men det betyder också att du måste besöka klubbarna på din ort och helst provträna för att få en god uppfattning om hur träningen passar dig. Oftast är provträning gratis.

När du hittat en klubb som passar så erbjuder japansk budo en unik personlig utveckling för den uthållige utövaren.

Sparkar, slag och blockeringar
Det finns en stor mängd slag och sparkar. Gemensamt är strävan att generera kraft utan alltför mycket anspänning, eftersom det är ineffektivt och energikrävande att förlita sig på muskelstyrka. Istället för att ändra slag- och sparkträningen för att passa sparring och tävling har Bujinkan behållit den ursprungliga tekniken. Det är därmed möjligt att ha samma rörelsemetodik i alla träningsmoment – man behöver inte röra sig på ett annat sätt bara för att man ska slå.

Grepp och kast
I Bujinkan finns i stort sett alla grepp och kast som förekommer i andra japanska arter – och några till. Grepp och kast är en viktig del i flera av skolorna, eftersom det ger möjlighet att hantera en farlig motståndare när man inte vill, eller kan, använda sina vapen. I träningen ingår att manipulera motståndarens balans, utan att det märks, så att hans försök att göra motstånd inte påverkar stridens utfall.

Lås, strypningar och frigöringar
Precis som när det gäller grepp och kast handlar dessa tekniker framförallt om obeväpnad kamp. Att kunna låsa en motståndare är ett sätt att avsluta kampen och samtidigt undvika skador. Men vi tränar också på att kunna ta sig ur grepp och låsningar när de används mot oss själva, för att därifrån kunna lägga till en lämplig kontring.

Vapenträning
Vi tränar med alla de klassiska japanska vapnen. Vanligast förekommande är svärd (Bokken/Katana), kort stav (Hanbô), lång stav (Bô/Jô), kniv och rep. Men det finns många fler. När vi övar med vapen, eller som vi säger ”träningsredskap”, så är det ännu större fokus på noggrannhet och god kontroll. Syftet är att lära sig att röra sig ännu bättre samt att utforska djupare principer. Ibland är något vapen tema för träningen, till exempel på träningsläger.

Falltekniker
Inom Bujinkan finns det en uppsjö av fall och rullningar. Genom att lära sig falla kan man träna på ett säkert sätt och dessutom klara sig bra i vardagen om oturen är framme. Fallen i Bujinkan fungerar även på hårda underlag.